Το ερώτημα είναι: ως πότε θα το ανεχόμαστε;
Αμνηστεύονται οριστικά, με τη βούλα της κυβέρνησης, όλα τα τραπεζικά στελέχη που είχαν εκκρεμούσες δικαστικές διώξεις για ύποπτες χορηγήσεις δανείων σε επιχειρήσεις, φυσικά πρόσωπα, ακόμα και σε κόμματα και πολιτικούς, μέσω “υπόγειου” και εντελώς φωτογραφικού άρθρου στην πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που ψηφίστηκε άρον-άρον και νύχτα, το βράδυ της Παρασκευής, από την ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με τη σκανδαλώδη διάταξη, επεκτείνονται οι προθεσμίες που έληγαν σε όλα τα θέματα της δικαιοσύνης, λόγω κορονοϊού, εκτός από τις υποθέσεις που αφορούν τους τραπεζίτες. Με αυτόν τον τρόπο το Υπουργείο Δικαιοσύνης πετάει τον κάλαθο των αχρήστων και βάζει στο αρχείο όλες αυτές τις υποθέσεις που αφορούν στελέχη τραπεζών.
Να σημειωθεί, επίσης, ότι πρόσφατα το υπουργείο Δικαιοσύνης αμνήστευσε τις δικαστικές διώξεις όλων των αδικημάτων που τιμωρούνται με φυλάκιση έως ένα χρόνο, εξαιρώντας επιδεικτικά από την αμνήστευση τις διώξεις των αγωνιστών ενάντια στους πλειστηριασμούς, μεταξύ των οποίων και τις απανωτές διώξεις κατά του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ασυλία, λοιπόν, στους τραπεζίτες και στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας των τραπεζών αλλά εξαίρεση από την αμνήστευση του “μέγα εγκλήματος” που διέπραξαν όσοι επιχείρησαν να προασπίσουν, αρκετές φορές αποτελεσματικά, την πρώτη κατοικία φτωχών οικογενειών.
Να υπογραμμίσουμε, πάντως, ότι οι διώξεις τραπεζικών στελεχών είχαν ήδη περιοριστεί βάναυσα και σκανδαλωδώς με διάταξη που είχε συμπεριληφθεί στους νέους ποινικούς κώδικες, οι οποίοι είχαν ψηφιστεί προ εξαμήνου.
Συγκεκριμένα η κυβέρνηση είχε θεσπίσει τότε το ουσιαστικό ακαταδίωκτο των τραπεζών για υποθέσεις απιστίας, μετατρέποντας τα σχετικά αδικήματα σε κατ΄έγκληση διωκόμενα. Αυτό σημαίνει ότι, για να διωχθούν τα τραπεζικά στελέχη, έπρεπε να το ζητήσουν μόνο, άκουσον-άκουσον, οι ίδιες οι διοικήσεις των τραπεζών, με συνέπεια να μην διώκεται, πλέον, κανένα τραπεζικό στέλεχος, όσο σκανδαλώδες κι αν είναι το αδίκημα απιστίας που έχει κάνει.
Πάντως τώρα και αν υπήρχε Τράπεζα που ήθελε να κάνει δίωξη σε στέλεχος της, με τη διάταξη που ψηφίστηκε χθες δεν το μπορεί καθώς η προθεσμία 4 μηνών που είχε δοθεί για άσκηση δίωξης, δεν παρατάθηκε.
Δικαιολογημένα, λοιπόν, στελέχη του Κινήματος κατά των Πλειστηριασμών έλεγαν στην Iskra ότι στη χώρα έχουμε διαχρονικά κυβερνήσεις των τραπεζιτών και ότι οι τράπεζες είναι που κυβερνούν ασύδοτα και ληστεύουν τον τόπο.
Το ερώτημα είναι: ως πότε θα το ανεχόμαστε;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου